Terveys kauppatavarana

On testejä ja ns. testejä.

Eurooppalaisille pankeille tehtiin kesällä ns. terveystesti. Pankkiparoilla on kovaa stressiä. Ne ovat aliravittuja rahasta. EU tutkitutti eli antoi pankkien tutkia itse itsensä, ja kas, ne antoivat vakavasta rahan puutostaudista huolimatta itselleen terveen paperit. Kuitenkin monet itsensä terveeksi todenneet pankit kärsivät vakavasta oman rahan puutostaudista. Tällaisiin pankkien terveydentilan omatesteihin me emme voi luottaa, sillä varsinkin eteläeurooppalaisten valtioiden lainapapereiden arvot väärennettiin monessa saksalaisessa ja ranskalaisessa pankissa.

Mutta me elämme Suomessa, ja amerikkalaislehden suorittaman maailman maiden terveystestin mukaan Suomi on maailman paras maa asua. Tällä Newsweekin listalla ihmisoikeusrikoksista syytetty Kuuba on kovin korkealla ottaen huomioon sen, että lista on yhdysvaltalaisten laatima. Se on sijalla 50.

Kun Suomessa on lääkäri noin 300 asukasta kohden, Kuubassa on Italian jälkeen maailman toiseksi suurin lääkäritiheys, lääkäri noin 150 asukasta kohden. Kun Suomi on lääkäreiden tuontimaa, tänne on tullut hyvien palkkojen houkuttelemina toistatuhatta osittain kielitaidotonta ulkomaista lääkäriä. Kuubasta taas on lääkäreitä vientiin asti; Venezuelaankin riittää melkein yhtä paljon lainalääkäreitä kuin on Suomen koko lääkärikanta.

Suorittamani vertailun ja tekemäni lääkärimäärän terveystestin perusteella johtopäätökseni on, että Suomessa ei ole riittävästi lääkäreitä tarpeisiimme nähden. Lääkäreitä on EU:n tilastojen mukaan Suomea vähemmän vain Englannissa, Sloveniassa, Romaniassa, Unkarissa ja Puolassa.

Newsweekin tilastossa Suomi on maailman paras maa, mutta terveydenhoidon osalta olemme vasta sijalla 17. Suomi panostaa niukasti kansalaistensa terveydenhoitoon. EU:n vertaismaihin verrattuna Suomi on terveydenhoidon kansantulo-osuudellaan häntäpään valvoja, ja ihan tukevasti onkin. Suomea vähemmän rahaa terveydenhoitoon käytetään vain meitä selvästi köyhemmissä maissa Slovakiassa, Unkarissa, Tshekissä ja Puolassa sekä Luxemburgissa, jossa kansantulo on niin suuri, että terveysmenojen osuus on siitä pieni.

Kun meillä on lääkäripula, on pula terveydestä ja sairauksien ennaltaehkäisystä. Lääkäripulaa on erityisesti kunnallisissa terveyskeskuksissa, joiden julkisia palveluja ulkoistetaan yksityisille yhtiöille. Suomessa ei terveyskeskuksiin saada lääkäreitä samaan aikaan kuin ulkomaisille omistajille ja kaiken maailman mormooneille sairasta rahaa tuottava pörssiyhtiö Suomen Terveystalo mainostaa 2000 suomalaisen lääkärinsä palveluja.

Terveyttä ei voi ostaa kaupasta eikä ottaa Otto-automaatista. Terveyttä pitää tuottaa, ja sen tuottamisessa on käynnissä yksityisen lääkäriarmeijan hyökkäys julkisia terveyspalveluja vastaan.

Suorittamani yksityisten palvelujen sairaustestin perusteella, ja testi on vähintään yhtä perusteellinen kuin olivat eurooppalaisten pankkien terveystestit, julkistan johtopäätökseni:

-Suomen kansan terveyspalvelut ovat EU:ssa huonommat ja käyttäjilleen kalliimmat kuin vertaismaissa. Piste.
-Suomen julkisia terveyspalveluja ajetaan alas ja huononnetaan. Piste.
-Suomessa on lääkäripula erityisesti kunnallisissa terveyskeskuksissa. Piste.
-Kunnat ulkoistavat terveydenhoitopalveluja kalliilla hinnalla yksityisille pörssi- ja muille yhtiöille. Piste.
-Terveydestä – ja hoivasta – tehdään kauppatavaraa ja pörssituotteita. Piste.
-Yksityiset lääkäriasemat ovat tarpeellisia, mutta vain julkisia palveluja täydentävinä ostopalveluina eivätkä vain palkkatuloveronkierron bulvaaneina.

Köyhyys sairastuttaa ja tappaa. Kummallista on, että maastamme on vaikea löytää varsinkin miljoonan köyhän suomalaisen tarvitsemien julkisten terveyspalvelujen puolustajia. Ajan henki haisee.

Julkisen vallan toimijoista semmoiset kuin Kuntaliitto, Kunnallinen eläkevakuutus ja Sitra tuntuvat olevan alan ideologisia toimitsijoita ja rahoittajia terveys- ja vanhusten hoivapalvelujen yksityistämiseksi siihen tapaan kuin ulkoistettiin Jämsän kaupungin terveydenhuolto. Siellä Sitran osaomistama entinen terveysrahaston möi osakkeensa ja vallan tamperelaiselle lääkärifirmalle Pihlajalinnalle.

Herätkää valvojat, raimosailakset ja benzyskowiczit, valvomaan – suorittamani terveystestin perusteella pöhötystautia sairastavan – sisäruokintapaikkanne Sitran entisten työntekijöiden rahasammoksi ulkoistettuja rahastoja, joissa kauppatavarana on myös suomalaisten terveys.

Esko Seppänen

Kolumni Ylen Ajankohtaisessa Ykkösessä 28.9.2010