Euroopasta ei mitään uutta? kansalaiset Euroopan unionia etsimässä

edat_clip_image002ISBN-numero: 9789524951074
Muut tekijät: Kuusela Hanna (toimittaja), Bruun Otto (toimittaja)
Kustantaja: Gaudeamus
Painovuosi: 2009
Asu: nidottu, pehmeäkantinen
Kieli: suomi
Sivumäärä: 269
Hinta: 28,00 €
Saatavuus: Toimitusaika 3-7 päivää
Tuoteryhmä: K-kirjat

EU ei tunnu kiinnostavan ketään. Se on kansalaisilleen etäinen ja byrokraattinen. Poliittinen keskustelu unionista on vähäistä, kun vaihtoehtoja ei ole. On oltava joko Euroopan puolella tai sitä vastaan. Samalla kriittinen pohdinta jää usein populismin varjoon.

Euroopasta ei mitään uutta vastaa tähän apatiaan. Kirjassa etsitään eurooppalaisen kansalaisyhteiskunnan ääntä ja pohditaan avoimesti, onko EU olemassaolonsa ja oikeutuksensa arvoinen. Mitä sanovat ilman lupaa tänne tulleet siirtolaiset tai vaaliuurnat hylänneet kansalaiset? Kuka hyötyy EU:n talouskasvusta, ja millainen on EU:n vastuu maailmassa? Millaisia ovat unionin saavutukset, ja millaiselta näyttää tulevaisuus?

Artikkelien kirjoittajat tulevat ympäri Eurooppaa, osa akateemisesta maailmasta ja osa kansalaisliikkeistä. Kirjan lukeminen ei vaadi ennakkotietoja unionista. Se soveltuu erityisesti niille kansalaisille, joita EU ei tähän saakka ole kiinnostanut.

I MYYTTEJÄ MURTAMASSA
Thomas Wallgren: Euroopan kysymyksestä kohti vaihtoehtoisia tulevaisuuksia
Otto Bruun & Hanna Kuusela: EU:n globaali rooli – Illuusio itsekriittisyydestä
Jan Öberg: EU:n tulevaisuus: uusi rauhanprojekti vai militarisoitunut supervalta?
Jukka Könönen: Euroopan rajat ja rajojen Eurooppa
Nadja Stamselberg: Eurooppalainen identiteetti: todellinen rakennelma vai rakennettu todellisuus?

II MYYTEISTÄ MUUTOKSEEN
Fabian Schuppert: Taloudellista kasvua ja työpaikkoja kestävällä kehityksellä. Tyhjää retoriikkaa vai tie vihreämpään tulevaisuuteen?
Frieder Otto Wolf: EU taloudellisena projektina
Elina Palola: Sosiaalipolitiikan haaste Euroopan unionille
Kari Karppinen: Eurooppalainen julkisuus? Julkinen keskustelu ja viestintä EU:n demokratisoimisessa
Etienne Balibar: Vaikea Eurooppa. Demokratia työn alla.

Hanna Kuusela ja Otto Bruun ovat erityisesti Eurooppa-kysymyksissä aktivoituneita kansalaisia, jotka ovat toimineet eurooppalaisissa kansalaisliikkeissä. Kuusela tekee kulttuurintutkimuksen väitöskirjaa University of Londonissa, ja Bruun valmistuu talous- ja sosiaalihistoriasta Helsingin yliopistosta. Muut kirjoittajat tulevat ympäri Eurooppaa ja kattavat kirjon professoreista kansalaisaktivisteihin.

Kirjassa on VEU:n hallituksen jäsen Thomas Wallgrenin kirjoitus ”Euroopan yhdentyminen, demokratia ja universaali etiikka.”