GATS-mielenosoitus Kölnissä

Yli 40 000 ihmistä, pääosin nuoria, marssi lauantaina 14.9. GATS-sopimusta vastaan Kölnissä, Saksassa. Mielenosoituksen pääjärjestäjinä olivat Attac ja ammattiliittojen nuorisojärjestöt.

Aamusta alkaen Kölnin keskustan kaikilla aukioilla oli kansalaisjärjestöjen ohjelmaa ja kojuja, ja kaupunki täyttyi hiljalleen nuorista mielenosoittajista. Iltapäivällä alkaneessa mielenosoitusmarssissa kannettiin banderolleja, joissa vaadittiin rauhaa ja mm. tuomittiin USA:n sotapolitiikka. Vaadittiin myös sosiaalista oikeudenmukaisuutta, mm. 30 tunnin työviikkoa ja maksutonta koulutusta kaikille.

Mielenosoitusrekvisiittaa oli valmisteltu kauan ja huolella, karnevaalitunnelmasta huolimatta sanoma ei jäänyt kenellekään epäselväksi. Marssi päättyi kaupungin ulkopuolelle isolle kentälle, jossa Saksan huippuartisteja parveileva konsertti jatkui myöhään yöhön.

Yhtenä järjestäjänä ja blokkina mielenosoituksessa esiintynyt opiskelijaliike ”Education is not for sale” järjesti edeltävänä päivänä foorumin, jossa tiedotettiin ja keskusteltiin GATS-sopimuksen vaikutuksesta koulutukseen ja julkisiin palveluihin, Bertelsmann-mediakonsernin yksityisen yliopiston hankkeesta, Euroopan opiskelijaprotesteista ja opiskelijademokratiasta.

Olli Hernberg
Tanja Pelttari