Rauhanliikkeet perustivat yhteistyöverkoston

Maailman tilanne on tullut epävakaammaksi sen jälkeen, kun USA:n presidentti George W. Bush julisti terrorismin vastaisen sotansa. Sotatoimia ja pommituksia on odotettavissa lisää, koska maailman rauhaa turvaavat kansainväliset sopimusjärjestelmät ovat pelkkää paperia presidentti Bushille.

Tammikuun lopussa Brysselissä kokoontui lähes 300 rauhan- ja ihmisoikeusliikkeiden edustajaa yli 30 eri järjestöstä miettimään maailman tilaa ja rauhanliikkeen tehtäviä.

Rauhanliikkeet ympäri maailmaa ovat aktivoituneet Afganistanin pommitusten yhteydessä. Pommituksia vastustettiin laajasti ja presidentti Bushin julistama maailman jako ”joko meidän puolellamme tai meitä vastaan” koettiin vakavaksi uhkaksi maailman rauhalle.

Suuria rauhanmielenosoituksia on järjestetty monissa maissa – eikä vähiten USA:ssa – mutta Suomessa näistä tilaisuuksista ei raportoida.

Bertrand Russell -säätiön puheenjohtaja Ken Coates Englannista teki viime syksynä aloitteen rauhan- ja ihmisoikeusjärjestöjen verkoston perustamisesta voimistamaan rauhanjärjestöjen yhteistyötä ja niiden äänen kuuluvuutta. Perustava kokous oli Brysselissä europarlamentissa viime tammikuun lopulla. Kokouksen isäntinä toimivat Bertrand Russel -säätiön lisäksi muutamat europarlamentaarikot. Ainoana Suomen MEP:inä kokoukseen osallistui Esko Seppänen. USA:n pyrkimys ehdottomaan maailman herruuteen (full spectrum dominance) sekä maalla, merellä, ilmassa että myös avaruudessa oli kokouksen tärkein puheenaihe. Tällainen pyrkimys määriteltiin uudeksi kolonialismin muodoksi. EU antaa USA:lle täyden tukensa ja näin muodoin maailman herruuden avaimet. Tähän rauhanliikkeiden on vastattava mahdollisimman laajalla rintamalla (full spectrum resistance) tekemällä kansainvälistä yhteistyötä.

EU:n militarisointi oli toinen kokousta puhuttanut aihe. Todettiin, että EU:sta ei pidä kehittää sotilaallista vastapainoa USA:lle – se ei lisää rauhan mahdollisuuksia. Euroarmeijaa, joka osallistuisi myös konflikteihin eikä vain ns. rauhan turvaamiseen, ollaan pikku hiljaa kehittämässä. Euroopan kansoilta ei ole kysytty halukkuutta lähteä sotimaan mihin maailman kolkkaan tahansa. Öljy on tietysti Keski-Aasiassakin poliittinen asia numero yksi. Aikoinaan USA pelasi Venäjän ulos Saudi-Arabian öljykentiltä ja on nyt pelaamassa samaa peliä Keski-Aasiassa.

USA:n uudesta ohjuspuolustusjärjestelmästä todettiin, että maailmassa ei ole yhtään ohjusta, joka yltäisi USA:han saakka. Mitä vastaan siis ”puolustusjärjestelmä” tehdään? Kokouksessa korostettiin, että USA:n rauhanliike tarvitsee nyt tukea kaikkialta maailmasta.

Verkosto jatkaa keskustelua ja yhteydenpitoa lähinnä internetissä tällä hetkellä. Ensi kesäkuussa kokoonnutaan uudelleen ehkä suppeammalla porukalla suunnittelemaan konkreettista toimintaa. Eräänä konkreettisena toimena taiteilijoiden rauhanliike PAND ja Rauhanpuolustajat järjestivät lauantaina 16.3. ravintola Juttutuvassa Helsingissä tilaisuuden ”Toinen Amerikka”. Tilaisuudessa korostettiin, että USA:ssa ei ole pelkästään terrorismin vastaista sotaa kannattavia ihmisiä, vaan paljon myös rauhaa haluavia ihmisiä ja järjestöjä.

Marjaliisa Siira